Derfor har dine erfaringer med kærligheden tidligt i livet så stor betydning for dit parforhold som voksen.
Der bliver forsket rigtig meget i det man inden for terapiverdenen kalder tilknytning. Vi ved derfor at vi mennesker tidligt i livet lærer om vi kan stole på kærligheden eller ej. Børn knytter sig til de voksne, som de er så afhængige af uanset om de voksne er gode forældre eller ej. Vi lærer om vi kan række ud og blive trøstet og taget af og passet på. Vi lærer om vi må være dem vi er, og om andre vil os det godt.
Det kan være at vi har lært det er bedre at klare tingene selv, for der var ikke nogen som kom og hjalp eller også kom den hjælp med en pris. Det kan være vi har lært at andres behov er vigtigere end vores egne og at det bedste vi kunne gøre var at tilpasse os, for at få vores forældres kærlighed eller for at undgå deres vrede.
Det kan også være at vi har lært at vi skal kæmpe for kærligheden, at den nærmest skal tvinges ud af den vi elsker, så vi har ikke tillid til at den kommer af sig selv eller flyder frit uden at vi kæmper for den.
Alle forældre vil deres børn det bedste og afhængigt af hvad de selv har fået med sig fra deres egen opvækst, så klarer de forældreopgaven med svingende kompetence. Ingen forældre er onde med vilje, men der kan være noget om at knytte sig, som de ikke selv har lært og det kan være at de bakser så meget med sig selv og deres eget selvværd at de ikke formår at give deres børn den fornødne opmærksomhed, stimulering og kærlighed.
Det er altså ikke kun forældre som har udøvet vold, har haft psykiske problemer eller misbrug, som svigter deres børn. Det gør vi alle i større eller mindre grad.
Den perfekte barndom findes altså ikke.
Vi er alle blevet overset, har ikke fået dækket vores behov, er blevet afvist eller ikke behandlet ordenligt i større eller mindre grad. Det præger os på godt og ondt. Det betyder også at det vi har lært om kærligheden, det tager vi med os ind i voksenlivet som et mønster.
Den undvigende i forholdet. Det kan eksempelvis betyde at vi trækker os når ting bliver svære. At vi ikke har tillid til at andre kan hjælpe os, så vi er nødt til at klare tingene selv. Vi kender ikke andet, så måske føles det ikke engang som en mangel. Det betyder at vi ikke har så meget tillid til at andre vil os det godt, i hvertfald ikke når lokummet brænder. Vi kan ofte føle os forkerte eller ikke gode nok og så lukker vi ned og trækker os.
Den opsøgende i forholdet. Det kan også være helt modsat at vi har lært at vi skal tage (over)ansvar, at det er vores job at få tingene gjort. At vi skal træde hårdt i pedalerne for at forholdet virker. At vi har svært ved at regulere og berolige os selv, så vi har netop desperat brug for andre til at hjælpe os med at føle os elsket og værdsat. Det kan være følelsen af at stå med hånden fremme og hele tiden have brug for noget fra den anden. Vi har brug for at blive bekræftet.
Det er de to klassiske typer af en mere utryg tilknytning. Det er alt sammen noget som foregår på en skala fra en light-udgave af at trække sig eller være “på” i forholdet og hen til det mere tunge, hvor det bliver ødelægggende for begge. Enten fordi vi aldrig viser hvem vi er og derfor lever distanceret i et forhold eller fordi vi forlanger så meget af partneren at det slider kærligheden op.
De her to utrygt tilknyttede forelsker sig ofte i hinanden og så starter balladen.
Heldigvis er der en vej ud og til et mere trygt forhold, hvor I bliver bedre til at regulere jer selv og til at hjælpe hinanden, så forholdet bliver givende og stimulerende og hvor I begge to byder ind, fremfor at slide hinanden op med endeløse konflikter eller ugelang tavshed.
Jeg har lavet et online forløb sammen med Pernille Rahbek som oprindeligt arbejder med PR men som også interesserer sig for personlig udvikling og i øvrigt er vokset op i en dysfunktionel familie og derfor har mange erfaringer med hvordan sådan en opvækst har præget hendes relationer som voksen.
Pernille og jeg er derfor, hvis vi selv skal sige det, den perfekte kombination, som kan hjælpe dig med at blive klogere på dit tilknytningsmønster gennem vores onlineforløb, som du kan finde HER
Pernille har interviewet mig og stiller alle de rigtige spørgsmål, som kan hjælpe dig med at gå fra en mere eller mindre utryg tilknytning (som vi alle har en rem af huden af) og til en stærkere relation med mere ægthed, mere nærhed og en meget bedre kommunikation.
Du kan selvfølgelig købe onlineforløbet, det koster 495 kr. og det kan du gøre lige HER. Men du kan også starte med at høre den gratis podcast som vi har lagt ud og som giver dig et sneakpeak ind i hvad selve forløbet kan lære dig. Den gratis podcast finder du HER.
Pernille og jeg er sikre på at du kommer klogere ud på den anden side, så fedt hvis du vil lytte med.
Alt det bedste til dig og din kærlighed.
Katrine
Responses